Adauga un articol nou
Secretele unei tamplarii bune
![Secretele unei tamplarii bune](https://www.practicmagazin.ro/articole/251.jpg)
Pentru a fi siguri ca nu aruncati banii pe geam, trebuie sa va ganditi foarte bine inainte de a alege tamplaria usilor si ferestrelor.
Printre altele, trebuie sa tineti seama de coeficientul de transfer termic, gradul de izolare fonica, etanseitatea la aer si apa, greutatea, culoarea, locul montarii si, nu in ultima instanta, de durata de viata si de pret.
Clasele de comportare fonica
Acestea, determinate de sistemul de garnituri perimetrale, de profile si de grosimea geamurilor care intra in componenta ferestrei, sunt: R1, pentru diminuarea nivelului de zgomot cu 20-27%; R2 (27-35dB) si R3 ( >35dB).
Etanseitatea la apa si aer
O fereastra trebuie sa impiedice trecerea aerului si migrarea apei, din exterior in interior. Considerentele sunt mai mult decat Âevidente: in primul rand, pentru a asigura o cat mai mare hidroizolare a cladirii, iar in al doilea rand, pentru a impiedica formarea curentilor de aer, daunatori sanatatii. Ambele sunt definite prin valori pe care furnizorul de tamplarie ar trebui sa vi le poata preciza, deoarece sunt foarte importante. De pilda, etanseitatea la apa va arata cat de capabila este tamplaria sa impiedice patrundrea apei in interior, in conditii de ploaie cu vant. Clasa de etanseitate este data de presiunea la care apar infiltratiile.
Durata de viata
Un alt lucru, foarte important, de care trebuie neaparat sa tineti seama este durabilitatea tamplariei. Chiar daca trebuie sa platiti ceva mai mult, ideal ar fi sa o alegeti pe cea mai buna, pentru a fi siguri ca ati facut o investitie cu folos. In topul tamplariei durabile se afla, incontestabil, cea de aluminiu. Motivele sunt doua: acest material nu corodeaza, ba mai mult, cu trecerea timpului se durifica, sporindu-si rezistenta, in loc s-o scada. Tamplaria din PVC vine pe locul doi, iar in urma ei se claseaza tamplaria din lemn, care este sensibila la umezeala si trebuie sa fie periodic intretinuta. PVC-ul infoliat cu imitatie de lemn este pe ultimul loc, de regula primind cea mai mica garantie din partea producatorilor si montatorilor. Durata de viata este determinata si de dilatarea/contractarea profilelor, in cazul diferentelor de temperatura care apar intre zi si noapte, intre interior si exterior sau intre toamna si iarna. Daca dilatarea sau contractarea au valori prea mari, apar inconveniente in principal in zona in care tamplaria se imbina cu zidaria. Si din acest punct de vedere, aluminiul sta cel mai bine, iar lemnul si, mai ales, PVC-ul care imita lemnul, cu un coeficient de dilatare de 2,4 mm/m, stau foarte prost.
Articol adaugat de www.casamea.ro
Alte articole
CUM ALEGI UN SEMINEU POTRIVIT PENTRU CASA TA
Cel mai mare pavilion dedicat pietrei naturale, la Bucuresti.
Uimitoarele creatii ale lui Hirotoshi Ito au ajuns in Romania.
Pompele de caldura aer/apa tip split
Cum sa alegi o casa practica? 5 aspecte ce trebuie sa fie urmarite