Adauga un articol nou
Cum sa folosesti piatra naturala intr-o gradina mica
Chiar daca atunci cand te gandesti la piatra naturala iti vine in minte un material in primul rand impunator, dur, conservator si foarte elegant, potrivit mai degraba pentru spatiile intinse, roca organica se potriveste la fel de bine si in spatii mai mici, fie ele interioare sau exterioare. Gradinile de dimensiuni reduse, asadar, pot fi si ele decorate cu un astfel de material, in masura in care o permite spatiul si in functie de gusturile tale si de modul in care iti doresti sa arate in final.
Desigur, nu putem vorbi de aceasta data despre o gradina amenajata pe balcon, pentru ca aici trebuie sa ai si garantia constructiei inainte de a te apuca sa plachezi totul cu marmura, de exemplu. In schimb, o gradina clasica, in adevaratul sens al cuvantului, amenajata afara, in curtea casei, se preteaza de minune la decorurile cu piatra naturala. Iar atunci cand este mica, poate fi chiar impartita si organizata cu astfel de pavaje sau decoruri.
Iata cateva idei care te vor ajuta sa folosesti in cel mai frumos mod cu putinta roca naturala in gradina ta de dimensiuni reduse:
Crearea unui punct de interes in gradina
Poate ca nu ai loc sa montezi o fantana arteziana ca cele pe care le-ai vazut in revistele ce infatiseaza cele mai luxoase case din Beverly Hills, dar asta nu inseamna ca nu poti reduce inclusiv acest element la scara mica pentru a-ti configura gradina intr-un mod elegant si inedit.
Chiar si intr-o gradina mica, daca aceasta este bine organizata, un centru de interes reprezentat de o fantana arteziana poate oferi un efect excelent. Verifica oferta specialistilor in piatra naturala de la PiatraOnline.ro, poti gasi fantani arteziene https://www.piatraonline.ro/fantani-arteziene mai micute, dar si statui si alte elemente de décor din piatra compozita.
O alta modalitate prin care poti crea un centru de interes in gradina folosind piatra naturala precum marmura, ardezia, travertinul, granitul sau piatra de calcar este aceea de a-ti crea o mini-gradina cu flori in interiorul curtii. O poti inconjura cu gazon, iar piatra naturala precum pebble stone sau alte materiale asemanatoare pot fi folosite pentru conturul si delimitarea precisa a locului in care plantezi flori de restul curtii. Tot intr-un stil similar, poti improviza o mini-rocarie in gradina, in care sa folosesti stanci artificiale si alte elemente de decor ce vor transforma gradina intr-un adevarat colt de rai desprins parca din mijlocul naturii muntoase; aici se potrivesc de minune atat florile de stanca si munte, cat si plantele suculente specifice zonelor aride, asa cum sunt cactusii. Indiferent care ar fi optiunea ta, te poti inspira din sfaturile designerilor in amenajari interioare si exterioare pentru a crea cel mai frumos si original centru de interes pentru gradina proprie.
Pavarea terasei si construirea aleilor din gradina
Daca vrei ca spatiul tau exterior sa fie divizat in doua portiuni, una de gradina si o alta pe care sa o transformi in terasa, piatra naturala poate deveni cel mai bun pieten al tau. Terasa poate fi amenajata integral folosind piatra naturala, pentru ca o poti construi atat cu pavele din roca, dar o poti si mobila sau decora cu elemente dintr-un material asemanator precum sunt vasele pentru flori, blatul mesei pe care o vei folosi in acest spatiu sau chiar o masa de sah si un corp de iluminat pentru exterior; daca alegi ultima varianta, orienteaza-te catre alegerea unui lampadar inalt, pe care sa il poti amplasa intr-un loc ferit de umezeala si eventual si de lumina directa a soarelui, care ar putea deteriora abajurul sau din material textil sau din hartie prelucrata.
Aleile, chiar daca nu ai nevoie de multe sau de unele de dimensiuni mari, pot fi si ele construite tot din piatra naturala sau, daca preferi un alt material, le poti decora pe margini cu ajutorul placilor de gresie, ardezie, granit sau travertin sau chiar cu ajutorul unor pietre neregulate precum pebble stone. Nisipul decorativ este o alta varianta prin care poti infrumuseta aceste alei, mai ales ca iti ofera oportunitatea de a alege intre cele mai vii si joviale culori. Bineinteles ca nu vei avea nevoie de prea mult material pentru a crea o poteca de la intrarea in casa pana la iesirea din curte, asa ca nu ai nici un motiv sa iti faci griji in ceea ce priveste costurile atunci cand amenajezi aceste alei.
Decorarea cu elemente de dimensiuni mici din piatra naturala
Vrei sa-ti pastrezi spatiul cat mai verde si totodata sa folosesti piatra naturala pentru a-i conferi gradinii tale un aspect elegant sau chiar vintage? Nu trebuie sa folosesti nici un fel de pavele pentru a acoperi sau intrerupe gazonul, pentru ca este suficient sa utilizezi elemente de dimensiuni mici construite sau sculptate in piatra naturala, precum sunt ghivecele si jardinierele pentru flori, corpurile inalte de iluminat precum lampadarele, suporturile mici pentru depozitarea diverselor instrumente pe care le folosesti la gradinarit sau chiar pentru crearea unor polite deosebite pe peretele exterior al casei, pe care sa poti aseza fie ghivece cu flori, fie alte elemente de decor pe care ti le doresti in gradina.
Partea buna, daca vei decora gradina cu astfel de elemente din piatra naturala, este ca nu vei fi nevoit/a sa le schimbi in fiecare an cu altele noi, pentru ca nu se deterioreaza catusi de putin atunci cand sunt ingrijite corespunzator. Nu uita sa le impermeabilizezi, daca este cazul si curata-le doar cu produse special concepute pentru materialul din care au fost create. Daca vei efectua aceste procedee intr-un mod corect si regulat, este aproape imposibil ca ele sa se pateze sau sa se deterioreze pentru o perioada destul de lunga de timp. Cere ajutorul unor specialisti pentru a obtine cele mai bune sfaturi de curatare si ingrijire a pietrei naturale si respecta intocmai instructiunile de pe recipientele detergentilor pe care ii folosesti.
Articol adaugat de Piatra Online
Alte articole
CUM ALEGI UN SEMINEU POTRIVIT PENTRU CASA TA
Cel mai mare pavilion dedicat pietrei naturale, la Bucuresti.
Uimitoarele creatii ale lui Hirotoshi Ito au ajuns in Romania.
Pompele de caldura aer/apa tip split
Cum sa alegi o casa practica? 5 aspecte ce trebuie sa fie urmarite