Adauga un articol nou

CUM SA ALEGEM O FOSA SEPTICA

CUM SA ALEGEM O FOSA SEPTICA

Inainte de a alege o fosa septica, trebuie sa ne stabilim ce asteptari avem de la acest produs.
Pentru mine e simplu : Nu vreau sa cheltui multi bani pentru ea. Vreau sa pot trage apa la WC fara sa se reverse pe afara, vreau sa stau la un gratar in curte fara sa simt mirosuri urate. Vreau sa vad cat mai rar vidanja in fata portii mele si nu vreau sa am probleme cu cei de la mediu. Pe scurt, vreau sa uit ca o am pe langa casa !
Avand in vedere multitudinea de modele, de materiale din care sunt fabricate, ofertele foarte variate de pret, alegerea unei fose septice este destul de dificila, mai ales pentru cei care nu au cunostinte in acest domeniu.
In acest sens, doresc sa va arat criteriile esentiale de care trebuie tinut cont in alegerea unei fose septice.
Bineinteles ca primul aspect, pe care toti il analizam atunci cand vrem sa achizitionam un produs este Criteriul 1: pretul. Insa pentru a face o selectie corecta in functie de de acest criteriu, nu este suficient sa analizam doar pretul de achizitie al fosei septice. Important este sa cunoastem costul total al investitiei noastre cost care include : accesorii, transport, costuri montaj. In cazul in care nu luam in considerare si aceste aspecte, putem avea surpriza neplacuta de a plati pe accesorii mai mult decat pe produs in sine, sau sa fim nevoiti sa facem amenajari foarte costisitoare pentru a monta fosa conform indicatiilor producatorului si a nu pierde garantia. Deci criteriul “pret” trebuie sa exprime costurile totale efectuate cu achizitia transportul si montarea fosei septice.
Tot legat de pret este si urmatorul criteriu si anume Criteriul 2: volumul util al fosei septice. Accentuez “volum util “ pentru ca acesta determina functionalitatea fosei. Nu putem compara 2 fose care au acelasi pret, dar volume diferite. De ce sa platim x lei pe 1000 de litri cand putem plati tot x lei pe 2000 litri.
De aceea este necesar sa analizam raportul pret/ volum, mai exact pret / litru. Este cel mai bun indicator pentru o alegere eficienta din punct de vedere financiar.
Volumul fosei este un aspect foarte important deoarece determina frecventa cu care vidanjam, si durata de viata a drenajului .Cu cat fosa este mai mica cu atat creste frecventa vidanjarilor si scade durata de viata a drenului. Asta nu inseamna ca trebuie sa construim “buncare sub pamant “ in loc de fose. NU ! Inseamna ca trebuie sa alegem un volum optim.
Cum stim ce volum este optim pentru fosa septica ? Simplu ! Inmultim numarul de persoane cu 500 de litri. De ce 500 litri ? Pentru ca o persoana consuma zilnic 150-200 litri de apa, iar timpul de retentie necesar pentru separarea eficienta a materialelor grosiere si a grasimilor este de 3 zile. O fosa astfel dimensionata, si compartimentata corespunzator are o perioada de vidanjare de 18 luni. Pentru mine, e suficient ! Deci va recomand ca atunci cand alegeti o fosa septica sa analizati si raportul volum/ persoana.
Ni se mai ofera de catre unii comercianti fose septice cu vidanjare la 10 ani sau niciodata. Eu stiu un principiu fundamental care guverneaza natura si anume ca “ nimic nu se pierde….., totul se transforma. Deci fose septica fara vidanjare nu exista! Asta doar in cazul in care cei care ne spun aceste lucruri au revolutionat stiinta si au descoperit metoda de a “ evapora materiile grosiere acumulate in decantorul fosei”
Criteriul 3 : adancimea de ingropare fara alte amenajari.
Desi nu pare, este un aspect foarte important. Tevile de canalizare a apelor menajere se instaleaza in general la 80 cm sub nivelul solului. In unele cazuri adancimea tevii de canalizare poate depasi un metru. In aceste conditii fosa mea va fi acoperita de 80 cm pana la 1m de pamant. Ca sa nu cheltui multi bani cu montajul vreau sa o ingrop si gata. De aceea trebuie sa ma interesez inainte de a cumpara fosa, la ce adancime pot sa o ingrop. Nu vreau sa iau o fosa septica si cand ma uit in instructiunile de montaj, sa descopar ca trebuie sa-i fac o structura de protectie din beton ca sa o pot acoperi cu pamant pentru ca altfel se sparge. Daca tot sunt nevoit sa torn betoane de ce sa mai dau banii pe o fosa prefabricata ? Imi fac una din beton si gata.
Criteriul 4 : mentenanta si consumabile sau costuri ulterioare.

Un sistem eficient din punct de vedere tehnico financiar este acela care nu necesita cheltuieli ulterioare cu mentenanta.
Dupa cum spuneam la inceput : “ vreau sa uit ca am o fosa septica pe langa casa”
Pentru asta trebuie sa-l intreb pe cel care-mi vinde fosa, ce consumabile mai sunt necesare pentru o buna functionare. Daca raspunsul este bioactivatori, ma las pagubas! Asa zisii bioactivtori, inseamna costuri, mai exact bani aruncati pe chimicale. Cum ? Credeati ca sunt bacterii ? Eu pana acum nu am vazut bacterii sub forma de praf ambalate la plic sau la borcan. Mai mult ! Aceste chimicale nu fac altceva decat sa lichefieze partial materialul grosier acumulat in fosa, ceea ce duce la antrenarea acestuia in dren. De aici pana la colmatarea drenului si blocarea sistemului septic mai sunt cam vreo 6 luni.
Criteriul 5 : Conformitatea fosei cu legislatia in vigoare.
Spuneam ca nu vreau sa am probleme cu cei de la mediu. Deci trebuie sa-mi iau o fosa care sa corespunda cerintelor Standardului European 12566-1.
Odata cu intrarea Romaniei in Uniunea Europeana, agrementele tehnice au fost inlocuite cu standardele europene. Pentru fosele septice standardul in vigoare este 12566-1. Deci fosa mea trebuie sa corespunda cerintelor acestui standard. Cum stiu daca este corespunzatoare ? In primul rand fosa septica trebuie sa aiba un volum minim de 2000 litri. Este o cerinta esentiala a acestui standard. In al doilea rand, Ii cer producatorului un certificat de atestare a conformitatii cu standardul european. Atentie, acest certificat trebuie eliberat de un laborator acreditat de uniunea europeana. La momentul actual in Romania singurul laborator acreditat este ICECON. Deci, atunci cand cumpar o fosa , ii cer celui care mi-o vinde sa-mi prezinte documentul de atestare a conformitatii eliberat de ICECON. Ma uit atent la stampile si la ce scrie pe el. Altfel s-ar putea ca cei de la mediu sa nu-mi dea autorizatia de constructie.
Criteriul 6 : Garantia totala
Cati dintre noi nu am cumparat o masina noua si am avut neplacerea sa realizam, ca garantia de 5 ani este doar pentru vopsea, sau ca suspensia nu face obiectul garantiei din cauza ca tara noastra e plina de gropi.
Eu unul nu vreau sa patesc si cu fosa septica la fel ! Nu ma incanta atunci cand producatorul imi acorda garantie 15 ani la coroziune. Ea oricum e din plastic sau fibra de sticla deci nu corodeaza. Nici garantia de 20 ani la actiunea razelor ultraviolete nu ma impresioneaza. De unde raze ultraviolete sub pamant?
NU ! Eu vreau garantie totala. Cand spun totala ma refer la inlocuirea completa a produsului in cazul unor vicii sau defectiuni neimputabile mie.
Deci cand cumpar fosa septica o aleg pe cea la care mi se acorda garantie totala. Daca mai am si posibilitatea de a returna produsul si a-mi recupera banii in 30 zile in cazul in care nu sunt multumit, E PERFECT !
Acum haideti sa concluzionam !
O fosa septica eficienta din punct de vedere tehnico financiar este aceea care :
- atunci cand trag linie si fac totalul ma costa mai ieftin fata decat imi ia constructorul pentru una din beton
- nu ocupa mult spatiu, dar imi asigura un volum de minim 500 litri / persoana,
- o pot ingropa fara alte amenajari la minim 80 cm sub nivelul solului
- o vidanjez la 18 luni
- nu imi cere sa cheltui bani pe substante chimice
- corespunde standardului european pentru fose si astfel ma scuteste de problemele cu cei de la mediu sau cu vecinii rautaciosi.
- calitatea ei imi este confirmata de o garantie totala si de posibilitatea de a-mi recupera banii in 30 de zile.


Articol adaugat de SC Criber NET SRL



Alte articole

CUM ALEGI UN SEMINEU POTRIVIT PENTRU CASA TA
Cel mai mare pavilion dedicat pietrei naturale, la Bucuresti.
Uimitoarele creatii ale lui Hirotoshi Ito au ajuns in Romania.
Pompele de caldura aer/apa tip split
Cum sa alegi o casa practica? 5 aspecte ce trebuie sa fie urmarite
Despre noi | Contact | Publicitate pe site | Pachete de servicii
Privacy