Adauga un articol nou

Cosar internaut

Cosar internaut

Citat din ziarul Adevarul:
Practica meseria de hornar in timpul liber si isi doreste ca oamenii sa inteleaga cat de pretioasa si chiar norocoasa este vizita unui cosar profesionist.
Ideea de a se face cosar i-a venit in 2007, cand era angajat al unei firme multinationale si vindea produse pentru cosurile de fum. Atunci a invatat ce inseamna o astfel de indeletnicire din punct de vedere tehnic si comercial, asa ca a decis sa inceapa si o afacere.
Am constatat ca exista multe probleme la intretinerea cosurilor de fum si ca oamenii trebuie sa fie convinsi sa respecte normele legale“, a marturisit Adrian Iuga.
S-a folosit de experienta acumulata si, cu timpul, si-a conceput doua site-uri pe Internet ca sa-si promoveze priceperea. A mai observant ca teoretic pare simplu, dar a ajuns la concluzia neplacuta de a se lovi de faptul ca oamenii apeleaza la cosari doar daca se confrunta cu situatii gen intoxicatii cu fum si mai grav decese cauzate de necuratarea cosurilor.
Partea vesela a meseriei
Are parte si de momente mai putin obisnuite si asta pentru ca se stie cat de populara este meseria de cosar. „Calatoream o data pe drumul spre Predeal cand am oprit la un vanzator ambulant de branza care ne-a oprit mai mult sa ne atinga ca sa-i purtam noroc“, povesteste Adrian.
Acum ori de cate ori trece pe acolo opreste special pentru a cumpara din produse, dar si pentru a le face o bucurie celor care stiu cat de binevenita este intalnirea cu un cosar. A fost invitat si la nunti, intrucat petrecaretii credeau ca le-ar purta noroc prezenta unui hornar. Si-a trimis un coleg, iar pana acum nu au avut reclamatii ca nu le-a prins bine.
Si partea trista...
Este o meserie foarte veche, dar suntem prima generatie care practicam aceasta meserie intr-un mod profesionist“, spune Adrian, care precizeaza ca numarul cosarilor autorizati este extrem de mic in Capitala.
Desi incearca sa le explice oamenilor cat de important este sa-si verifice cosurile de fum, indiferent ca este vorba de cele traditionale sau cele de la centralele termice, munca de lamurire este extreme de anevoioasa.
Si asta pentru ca de multe ori sunt sabotati de cosarii neautorizati sau de indiferenta celor care nu realizeaza ca viata le poate fi pusa in joc daca nu-si verifica periodic hornurile.
Am gasit cizme, porumbei, bufnite, crengi de copac si cutii din carton in cosuri de fum improvizate din tabla“, povesteste cosarul profesionist care spune ca oamenii apeleaza la tot felul de tertipuri sa le construiasca fara a respecta normele legale ceea ce inseamna insa pericolul la care se expun.
Din 2008, este membru al Asociatiei Hornarilor din Romania, condusa de Mircea Balasoianu, singurul maestru hornar roman, de la care Adrian a luat lectii ca sa fie cel mai bun.
Foloseste tehnici moderne de inspectare cu camere video si tehnici de curatare profesioniste si isi doreste ca cei care apeleaza la serviciile sale sa realizeze ca norocul sa le intre un cosar in casa nu trebuie sa fie doar o intamplare.
Cat de des ar trebui un proprietar sa-si curete cosul de fum?
Cel putin o data pe an ar trebui sa faca asta. Pe langa faptul ca le curatam, noi le explicam oamenilor si cat de important pentru propria viata este sa le verifice.
Care este perioada profitabila intr-o astfel de meserie?
Primele doua luni, din an desi ar trebui controlate inainte de a reporni instalatiile. Este trist deoarece uneori suntem chemati dupa ce se produc decese.

Articol adaugat de Adevarul



Alte articole

CUM ALEGI UN SEMINEU POTRIVIT PENTRU CASA TA
Cel mai mare pavilion dedicat pietrei naturale, la Bucuresti.
Uimitoarele creatii ale lui Hirotoshi Ito au ajuns in Romania.
Pompele de caldura aer/apa tip split
Cum sa alegi o casa practica? 5 aspecte ce trebuie sa fie urmarite
Despre noi | Contact | Publicitate pe site | Pachete de servicii
Privacy