Adauga un articol nou
Cat costa sa-ti faci o casa in 2010
O locuinţă de 160 mp, din cărămidă, ajunge la 80.000 de euro cu toate utilităţile şi finisajele. Oferte speciale la materialele pentru finisaje şi preţuri accesibile pentru forţa de muncă - de acestea pot profita românii care vor să-şi contruiască anul acesta o casă. Preţurile pe metru pătrat pornesc de la 400 de euro şi ajung la 600-700 de euo, în funcţie de facilităţile şi materialele dorite. ÃŽn cazul unei suprafeţe de 160 de metri pătraţi, de exemplu, preţul se situează în jurul a 80.000 de euro pentru varianta din cărămidă şi scade la mai puţin de 60.000 de euro în cazul construcţiei din lemn, spun specialiştii.
Manopera, un sfert din investiţie
Alexandru M. îşi doreşte o locuinţă de 160 mp în aproprierea Capitalei şi speră să se poată încadra în programul “Prima casă”. El deţine terenul şi susţine că utilităţile sunt în apropiere. ÃŽn cazul în care optează pentru o casă din cărămidă, cu trei băi şi materiale de calitate medie, va trebui să plătească 500 de euro/mp. ÃŽn acest caz, pereţii din cărămidă vor avea 25 de centimetri grosime şi alţi cinci din polistiren.
Dacă optează pentru varianta care se încadrează în clasa energetică A, preţul creşte cu circa 30%, în condiţiile în care grosimea pereţilor ajunge la 60 cm. Pentru o singură baie, e nevoie de 30 mp faianţă (la circa 7 euro/mp), 12 mp gresie (6 euro/mp) şi obiecte sanitare în valoare de 1.000 de lei.ÃŽn cazul bucătăriei, în funcţie de dimensiune, este nevoie de 10-15 mp de faianţă.
O astfel de locuinţă poate fi încălzită cu ajutorul unei centrale termice, care costă 3.500-4.000 de euro. Dacă optează pentru calorifere, va plăti în plus circa 10.000 de euro, dar dacă îşi doreşte încălzire prin pardoseală trebuie să mai pregătească cel puţin 5.000 de euro în plus.
Utilităţile, de la 3.000 de euro
ÃŽn cazul unei case de 160 mp, costurile totale ale racordării la reţelele de apă, gaze şi energie electrică pot depăşi 3.000 de euro, spun specialiştii. Este motivul pentru care unii îi sfătuiesc pe proprietari să se orienteze şi către surse alternative, cum ar fi izvoarele de mare adâncime, fosele septice sau panourile solare, care aduc beneficii pe termen lung, chiar dacă sunt mai scumpe la achiziţie.
Articol adaugat de Evz.ro
Alte articole
CUM ALEGI UN SEMINEU POTRIVIT PENTRU CASA TA
Cel mai mare pavilion dedicat pietrei naturale, la Bucuresti.
Uimitoarele creatii ale lui Hirotoshi Ito au ajuns in Romania.
Pompele de caldura aer/apa tip split
Cum sa alegi o casa practica? 5 aspecte ce trebuie sa fie urmarite